Trang chủ » Thư viện giáo dục » Ngoại ngữ » Tiếng Anh » Bài tập về mạo từ tiếng Anh (a – an – the) có đáp án đầy đủ!

Trong mảng ngữ pháp tiếng Anh, cách dùng mạo từ a an the là mảng kiến thức dễ gây nhầm lẫn cho nhiều học sinh. Để chắc chắn thì cần luyện tập nhiều để thuần thục cách dùng của 3 mạo từ này.

Trong bài trước, Liabia đã hướng dẫn bạn cách sử dụng 3 mạo từ a – an – the, trong bài này, chúng tôi sẽ tổng hợp bài tập mạo từ a – an – the có đáp án chi tiết để giúp các bạn luyện tập.

bài tập mạo từ a an the

Bài tập tổng hợp

Bài 1: 

Chọn đáp án đúng để điền vào chỗ trống (chú ý: ký hiệu “x” có nghĩa là không cần mạo từ)

1. I would live to live by _____ sea

a. the         b. a       c. an       d. x

2. Harry is a sailor. He spends most of his life at______ see.

a. a           b. an        c. the      d. x

3. There are billions of stars in ______ space.

a. a           b. an        c. x       d. the

4. He tried to park his car but______ space wasn’t big enough.

a. the         b. a          c. an     d. x

5. We often watch______ television

a. the          b. a         c. an       d. x

6. Can you turn off______ television, please?

a. the         b. a          c. an       d. x

7. We had______ dinner in a restaurant.

a. a            b. an         c. x        d. the

8. We had______ meal in a restaurant.

a. a            b. an         c. the      d. x

9. Thank you. That was______ very nice lunch.

a. a           b. an          c. the      d. x

10. Where can______ people buy everything they need?

a. the        b. a          c. an        d. x

Bài 2: 

Chọn đáp án đúng để điền vào chỗ trống (chú ý: ký hiệu “x” có nghĩa là không cần mạo từ)

11. Her parents are now working in ______ Europe.

a. the b. a c. an d. no article is needed

12. He majors______ in English.

a. a          b. an          c. the         d. x

13. Mark Twain, ______ American writer, wrote “Life on the Mississippi River”.

a. an        b. a             c. the         d. x

14. Paris is splendid by ______ night.

a. a          b. an            c. the        d. x

15. We might be able to catch______ last train if we hurried.

a. a          b. an            c. the         d. x

16. ______ used razor blade is______ useless thing.

a. The/ the        b. A/ a             c. An/ an        d. x

17. We live at______ third house from the church.

a. the        b. a        c. an         d. x

18. My aunt has______ interesting novel.

a. the         b. an       c. a         d. x

19. It was______ best film I had ever read.

a. the         b. an       c. a         d. x

20. A video lab is______ useful means for language learning.

a. the          b. an      c. a         d. x

Bài 3: 

Chọn đáp án đúng để điền vào chỗ trống (chú ý: ký hiệu “x” có nghĩa là không cần mạo từ)

21. They are looking for _______ place to spend ________ night.

A. the/the                   B. a/the           C. a/a              D. the/a

22. Please turn off ________ lights when you leave ________ working room.

A. the/the                   B. a/a              C. the/a           D. a/the

23. They are looking for candidates with ________ experience.

A. the                          B. a                 C. an               D. x

24. Could you pass me ________ sugar, please?

A. a                             B. the              C. an               D. x

25. Can you show me ________ way to ________ bank?

A. the/the                   B. a/a              C. the/a           D. a/the

26. ________ eldest girl is at ________ college.

A. a/the                      B. the/x          C. x/ a             D. an/x

27. Are they going away next Monday? No, ________ week after next.

A. an                           B. a                 C. the              D. x

28. Do you want to hear ________ story about ________ English businessman?

A. an/the                    B. the/the       C. a/the           D. a/ an

29. There’ll always be a conflict between ________ poor and ________ rich.

A. the/the                   B. an/a            C. an/the        D. the/a

30. There was ________ collision at ________ corner.

A. the/a                      B. an/the        C. a/the           D. the/the

Bài 4: 

Điền mạo từ thích hợp “a/an/the hoặc x (không cần mạo từ)”” vào chỗ trống.

31. Are Kevin and Sana ________cousins? ~

No, they aren’t ________cousins; they are ________brother and ________sister.

32. ________fog was so thick that he couldn’t see ________ side of ________road. He followed ________motocycle in front of him and hoped that he was going ________right way.

33. Anna can’t remember ________exact date of ________storm, but she knows it was on ________Sunday because everybody was at ________church. On ________Monday ________post didn’t come because ________roads were blocked by ________fallen trees.

34. Kevin thinks that this is quite ________ luxurious restaurant.

35.       A: There’s ________ car accident here.

B: How do you know there’s been ________ car accident?

36. Number ________hundred and two, – ________house next door to us, is for sale.

It’s quite ________ beautiful house with ________big rooms ________back windows look out on ________ river.

37. I don’t know what ________price ________owners are asking. But Dry and Rot are ________agents. You could give them ________ring and make them ________offer.

Bài 5:

Chọn đáp án đúng:

38. I’m afraid of dogs/the dogs.

39. Can you pass the salt/salt, please?

40. Apples/the apples are good for you.

41. Look at apples/the apples on that tree! They are very big.

42. Women/the women live longer than men/the men.

43. I don’t drink tea/the tea. I don’t like it.

44. We had a very nice meal. Vegetables/ the vegetables were especially good.

45. Life/the life is strange sometimes. Some very strange things happen.

46. I like skiing/the skiing. But I’m not good at it.

47. Who are people/the people in this photograph?

48. What makes people/the people violent? What causes aggression/the aggression?

49. All books/all the books on the top shelf belong to me.

50. First world war/ the first world war lasted from 1914 until 1918.

51. One of our biggest problems is unemployment/the unemployment.

Đáp án

Bài 1: 1a 2d 3c 4a 5d 6a 7c 8a 9a 10d

Bài 2:  11d 12d 13a 14d 15c 16b 17a 18c 19a 20c

Bài 3: 

21. B     22. A     23. D     24. B     25. A

26. A    27. B      28. C     29. D    30. A

Bài 4:

31. x – x – x – x

32. The – the – the – the – the

33. the – the – x – the –  x –  the – x – x

34. a

35. a – a

36. a –  the –  a – x – the –  the

37. x – the –  the –  a – an

Bài 5: 

38. dogs

39. the salt

40. apples

41. the apples

42. women, men

43. tea

44. the vegetables

45. life

46. skiing

47. the people

48. people, aggression

49. All the books

50. The first world war

51. unemployment.

 


⇒ Xem thêm: Cách sử dụng mạo từ A – An – The trong tiếng Anh

Trả lời

*

Website này sử dụng Akismet để hạn chế spam. Tìm hiểu bình luận của bạn được duyệt như thế nào.